copyright Modern Movement ©

Winter
Rozál

Textilvegyész a tanult mesterségem. A textil színezése, mintázása, a kelmefelület módosítása gyakorló szakemberként örömteli és sok sikert adó kihívás volt számomra.

Évtizedekkel később már főiskolai tanárként kezdtem el a színeket kommunikációs eszközként alkalmazni. A színek és formák világának más típusú megközelítése egyéni életemben is változást hozott. Újra felfedezhettem az önfeledt, játékos alkotás örömét, szépségét, néha bizony szomorúságát is. Ebben az időszakban kezdtem el foglalkozni a kézműves technikákkal, köztük is a számomra legizgalmasabbal, a kézi selyemfestéssel.

A magyar quiltvarró textilművészekkel mint a Textilmúzeum kurátorra ismerkedtem meg. Nagy hatással volt rám, ahogy a színeket és formákat a textilek tulajdonságaival kombinálva, vagy azt éppen módosítva hozták létre alkotásaikat.

Ma már jómagam is a csoport tagja vagyok. A közös segítő és támogató alkotó munka teljesebbé tette egyéni világomat is. 2012 a fordulat éve számomra, az ecset mellé elfért már a kezemben a tű és a cérna is.

Munkáim - szándékom szerint - a textilmozaikokba varrt gondolataim és érzéseim: a létezésről, a befogadásról és elengedésről, a tegnap, ma, holnap folyton változó kapcsolatáról.